Home

Craniosacraal Therapie

De behandeling

Klachten

Janneke Borghans

Fyiotherapeutische massage

Kinesiotape

Contact

Tarieven

Extra Links

Blog

Ervaringen


Janneke Borghans
Praktijk voor Craniosacraal Therapie


Vanaf de zomer van 2015 vraag ik mijn patienten naar hun ervaringsverhalen:

Wendy november 2015:
Ik ontmoete Janneke tijdens mijn werk. Ik werkte op dat moment in een verpleeghuis met dementerende ouderen, waarvan Janneke een aantal bewoners behandelde. Tijdens de koffie pauze zaten we met z’n allen aan tafel en hoorde ik haar vertellen over haar werkzaamheden. Op dat moment snapte ik er niet veel van maar ik vond het allemaal prima en luisterde mee naar haar verhaal.
Even later kwam ze naar me toe en begon te vertellen over wat ze bij een bewoner had gedaan, hoe deze zich voelde en wat zij zelf voelde. Ik luisterde netjes en toen ze uitgepraat was vroeg ik “maar wat doe je dan eigenlijk?” Nog nooit had ik van CranioSacraal Therapie gehoord en wat Janneke mij vertelde, daar snapte ik helemaal niks van. Ze vertelde me wat ze deed en vooral ook wat het met de bewoners deed. Zo raakte we in gesprek over mijzelf.
Al vanaf mijn achttiende heb ik regelmatig last van hevige hoofdpijnen. Ik voel mijn nek en schedelrand en dit trekt door naar mijn hoofd. Het is soms zo erg geweest dat ik van ellende vuilniszakken voor de ramen geplakt heb om het maar donker te krijgen. De ene keer had ik het vaak, dan een periode weer wat minder. Natuurlijk ben ik hiermee wel naar de huisarts geweest, vaker dan eens zelf. In het hele begin dachten ze aan migraine, hiervoor heb ik medicijnen gekregen. Soms hielp dat, soms niet. Ik had niet het idee dat dit de oorzaak was dus ging ik weer terug naar de huisarts. Al snel kreeg het de stempel; spanningshoofdpijn. Ik moest naar fysiotherapie. Ik kan je vertellen dat ik heel wat fysiotherapeuten heb gezien. Ik wil niemand de kort doen, ze deden allemaal prima hun werk……….maar er veranderde weinig. Oefeningen heb ik gekregen, massages heb ik gehad en ik ben zelfs aan het sporten gezet, allemaal hielp het eventjes maar altijd kwam het net zo hard weer terug.
Dit verhaal vertelde ik aan Janneke en al snel kreeg ik haar kaartje als uitnodiging om eens een afspraak te maken voor een behandeling.
Ik wist niet zo goed wat ik er van vinden moest. Zweverig vond ik het niet, ik sta open voor nieuwe dingen, maar sceptisch was ik zeker.
Lang hoefde ik niet na te denken. Niks had me nog van mijn hoofdpijnen afgeholpen, baad het niet, schaad het niet dacht ik. Vrij vlot heb ik een afspraak gemaakt met Janneke om eens te kijken of dit misschien wat voor mij was.
Het eerste dat ze mij vroeg was wat ik van haar verwachte. Dat antwoord was kort; niks. Ik vond het vaag, ik wist niet wat ik verwachten moest.
Al gelijk de eerste behandeling was ik overtuigd; dit ging mij verder helpen. Dat ik mijn kleren aan mocht houden vond ik al een dik vet pluspunt, maar toen ik mijn lichaam voelde, echt voelde, was ik overtuigd.
Ik ben niet het stille type, meer iemand die zo veel mogelijk kletst om maar niet te hoeven voelen wat ik voel. Gelukkig mocht dit allemaal van Janneke, zo af en toe vroeg ze me een keer stil te zijn, mijn ogen dicht te doen en na te denken over een vraag die ze me stelde. Dat mijn benen compleet hun eigen weg gingen ( spieren die zich “vanzelf” aanspannen) vond ik heel vervelend, ik heb liever zelf de regie. Inmiddels ben ik er wel achter dat dit niet altijd mogelijk is.
Zo kwam ik er achter dat ik een ontzettende moeilijke keus moest maken. Toen ik deze keus had gemaakt dacht ik dat alle spanningen wel uit mijn lijf zouden zijn. Ik had mijn stap gezet, nu kon ik vrolijk verder. Niks was minder waar. Dit was de eerste stap, mijn spanningen, mijn onzekerheid, mijn gevoel overal te kort in de doen, niet goed genoeg zijn, blijkt veel dieper te zitten.
Het uur dat ik bij Janneke op “mijn bedje” lig is mijn uurtje totale ontspanning in de vier weken. Zelf krijg ik dit niet voor elkaar. Samen met Janneke ontdekte ik mijn probleem, en ik ontdek nog steeds. Janneke helpt mij te ontspannen. Mijn hoofdpijnen zijn 75% minder, ik slaap beter, ik begrijp beter en ik probeer meer naar mijn lichaam te luisteren. Dat laatste vind ik nogal moeilijk, maar ik ben er van overtuigd dat ik ook hiermee mijn weg ga vinden. Samen met Janneke.

Lilian oktober 2015:
Ruim anderhalf jaar geleden heb ik mijn eerste afspraak gemaakt met Janneke voor een craniosacraal behandeling. Aanleiding  was mijn aanhoudende chronische  kaakholte problemen. En veel lichamelijke kwalen door mijn zware intensieve werk. Ik ken Janneke via mijn werk waar zij cliënten met dementie behandeld en ik veel positieve effecten zie van haar behandelingen.
Door mijn kaakholte problemen ging al mijn energie ging op in mijn werk en thuis weinig energie meer over voor sociaal leven. Drukpijn en in mijn holtes mijn lijf deed zeer, moe en leeg.
Ik vergelijk mijn  lichaam als een prop papier, het is in elkaar gedrukt. En Janneke zorgt ervoor dat die prop weer glad gestreken wordt. Ze geeft mijn lichaam en geest weer ruimte. Tijdens de behandeling voel ik het effect gelijk. Mijn lichaam, spieren en bindweefsel ontvouwen zich, krijgen weer ruimte, dus energie.
Ik had de laatste tijd lage rugpijn en uitstraling linker bovenbeen en heup. Pijnlijke nek en schouderspieren.  Had het gevoel dat ik links kleiner was, scheef liep. Na de behandeling  was rugpijn vrijwel weg en ik voel weer ruimte in mijn lichaam.
Tijdens de behandeling ervaar  ik een warme gloed dat door mijn lichaam raast. Zware oogleden en alles stijgt letterlijk naar mijn hoofd.  Dood vermoeiend. Op de dag van behandeling plan ik bewust niets. Mijn lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, om weer in balans te komen. Door de craniosacraal therapie  komt mijn energie ook terug. Ik functioneer mentaal en fysiek weer beter.  Janneke heeft gouden handen en ik kan iedereen met lichamelijke klachten en geestelijke  (over)belasting craniosacraal therapie  aanraden. Ik heb er veel baat bij.

Volg me ook op Twitter of Facebook